Deze website maakt gebruik van cookies
×

De voedselbank heeft o.a. als doel om overtollig voedsel dat op zich nog geschikt is voor consumptie -onder voorwaarden- beschikbaar te stellen aan degenen die in financiële nood verkeren. Dit voedsel wordt meestal beschikbaar gesteld door supermarkten, agrariërs, fabrikanten en particulieren.

Van het verkregen voedsel wordt éénmaal per 2 weken een voedselpakket samengesteld. Indien er weinig voedsel beschikbaar is, wordt vanuit de ontvangen giften voedsel bijgekocht.

Het voedsel wordt beschikbaar gesteld aan personen, die -na een uitgebreid intakegesprek- voldoen aan de landelijk vastgestelde criteria. Zij hebben na onderzoek van de netto-inkomsten en de vaste lasten een minimaal besteedbaar geldbedrag (leefgeld) over voor o.a. dagelijkse voeding en voor kleding. De criteria en de wijze van aanmelden voor een voedselpakket staan vermeld onder “aanmelden”. Periodiek vindt er opnieuw een screeningsgesprek plaats.

Voedselveiligheid
Hoe lang een product houdbaar is, staat ,meestal vermeld op de verpakking uiteraard ongeopend. Afhankelijk van de bederfelijkheid en de verpakking zijn er 2 mogelijkheden:

te gebruiken tot (tgt)
Op bederfelijke producten zoals vis, vlees, kip, voorgesneden groenten en koelverse maaltijden staat: “te gebruiken tot..............”. Deze datum is de uiterste datum waarop het product gegeten mag worden. Het product is dus na de vermelde datum niet meer betrouwbaar. De voedselbank probeert met de tgt-producten zo zorgvuldig mogelijk om te gaan. De ontvanger/cliënt van de voedselbank is uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor het wel of niet eten van het betreffende product.

Tenminste houdbaar tot (tht)
Op minder bederfelijke producten, zoals groenten in blik, koekjes en meel staat “tenminste houdbaar tot ….........”. Deze datum geeft aan dat de fabrikant tot die datum een goede kwaliteit van het ongeopende product garandeert. Na de tht-datum kan het product langzaam in kwaliteit achteruit gaan. Het eten van dit product kan meestal geen kwaad. Ook het wel of niet nuttigen van een product met een verlopen tht-datum is de verantwoordelijkheid van de ontvanger/cliënt van de voedselbank. Uiteraard gaat de voedselbank zo zorgvuldig mogelijk om met deze producten


TOP